Blog updates

Latest news & updates
Artikuj, Blog

Si të ruajmë rutinën e fëmijëve gjatë festave e pushimeve të dimrit?

23 Dhjetor, 2020

Shumë prej nesh mund të biem dakord se gjatë sezonit të festave dhe pushimeve të dimrit, e gjithë puna e prindërve për të ndërtuar një rutinë tek fëmijët gjatë gjithë vitit, mund zhbëhet lehtësisht. Pavarësisht nëse jeni duke qëndruar në shtëpi për pushime, ose po largoheni për të eksploruar, pushimet me fëmijët kanë të bëjnë me planifikimin e hapësirave të shkurtra të vëmendjes dhe krijimin e mënyrave për t’i mbajtur ata të zënë, ndërsa ju ndjeni nevojën për tu ç’lodhur nga angazhimet e vitit. Pushimet duhet të jenë argëtuese dhe relaksuese, megjithatë shumë fëmijë përfitojnë nga prishja e rutinës, prandaj qëndroni në disa çështje themelore për t’i ndihmuar fëmijët të përshtaten sa më mirë gjatë kësaj periudhe. Disa këshilla për t’ju ndihmuar t’i përmbaheni një programi ditor janë përshkruar në vijim:

1. Jepni përparësi gjumit. Fëmijët e lodhur kanë tendencë të bëhen të grindavec, hiperaktivë dhe lehtësisht të frustruar. Një ose dy netë të qëndruarit zgjuar deri vonë mund të jenë të tolerueshme ose pothuajse të pashmangshme në këtë kohë të vitit, por në përgjithësi, do të ishte më e përshtatshme ruajtja e një orari të rregullt të gjumit dhe zgjimit.

2. Hani shëndetshëm. Sigurohuni që e gjithë familja konsumon një mëngjes dhe drekë të shëndetshme çdo ditë. Ofrojuni fëmijëve fruta, perime dhe ushqime të tjera të shëndetshme përpara se të shkoni në një festë. Në këtë mënyrë, ata do të kenë më pak hapësirë në stomakun e  tyre për të shijuar biskota, ëmbëlsira dhe ushqime të tjera.

3. Ushtrohuni. Sigurohuni që fëmijët tuaj të qëndrojnë aktivë gjatë pushimeve dhe të kenë kohë të mjaftueshme për të vrapuar. Ju mund të vizitoni së bashku një park lojërash afër shtëpisë ose të kënaqeni me ndonjë argëtim në natyrë.

4. Mos u jepni atyre shumë kohë në kompjuter / ekran. Të luajturit në një tablet duket një mundësi shumë e lehtë për t’i mbajtur fëmijët të zënë gjatë gjithë pushimeve. Kjo u jep prindërve pak kohë për veten dhe fëmijët duket se janë përgjithësisht të lumtur. Në fakt ju mund t’i stimuloni fëmijët tuaj në mënyra të tjera si lojërat në oborr, aktivitetet në shtëpi apo thjesht ruajtja e rutinës së fundjavave të zakonshme.

5. Gjeni kohë për të luajtur së bashku. Krijoni kohë për të luajtur në shtëpi dhe për t’u çlodhur të gjithë së bashku. Fundja pushimet dhe festat nënkuptojnë pikërisht familje.

P.s. Mos harroni të jeni fleksibël dhe mos u shqetësoni shumë nëse gjërat nuk shkojnë siç janë planifikuar. Gëzuar!

Burimi: https://royalexaminer.com/5-tips-for-maintaining-kids-routines-during-the-holidays/ https://www.creatingchange.net.au/benefits-children-routine-school-holidays/