Blog updates

Latest news & updates
Artikuj, Blog

Si të ndihmojmë fëmijët të menaxhojnë ndjenjën e turpit?

1 Tetor, 2020

Dëshironi të bëni të skuqet një 5 ose 6 vjeçar? Thuaji se është i pashëm. Prezantojeni me shefin tuaj. Vini në dukje se sa e bukur është shoqja e tij e re. Po, në fakt është kaq e lehtë.

Sipas ekspertëve “Fëmijët e kësaj moshe janë të përqendruar në përshtatjen dhe mënyrën se si ata duken në sytë e bashkëmoshatarëve të tyre, kështu që të qenit ndryshe në çdo mënyrë tjetër mund të shkaktojë shqetësime”. Për më tepër, parashkollori dhe shkolla vjen me rregulla dhe detyra të reja. Disa fëmijë kanë turp kur bëjnë një gabim.

Kur janë të vegjël, fëmijët janë paksa ekzibisionistë, pra ata mund të vrapojnë nëpër shtëpi të zhveshur e të argëtohen me faktin që janë pa rroba. Ndërsa rriten, ata kuptojnë së pjesët e tyre intime, iu përkasin vetëm atyre. Po ashtu edhe funksione të bezdisshme të trupit. Një fëmijë në kopësht nuk do të donte kurrsesi që shokët të kuptonin se padashje trupi i tij çliroi gazra.

Ndërsa ndjenja e turpit mund të jetë edhe një shenjë pozitive (tregon zhvillimin e standardeve personale), një fëmijë duhet të mësojë se si ta përballojë atë. Si mund të ndihmojmë të kthejmë një fëmijë me faqe të kuqe përsëri në zonën e rehatisë?

• Modeloni sjelljen reziliente.
Ndodh që edhe ne të rriturit të ndodhemi në situata të sikletshme, madje kur janë prezentë edhe fëmijët tanë. Në situata të tilla, ku vëmendja e fëmijëve është e gjitha mbi ne, mund t’ju shpejgojmë se edhe të rriturit bëjnë gabime në publik, por kjo nuk është fundi i botës. Duke modeluar sjellje të mira, ndihmoni fëmijët të rritin vetëbesimin e tyre. Po ashtu ndarja e historive tuaja personale kur jeni turpëruar nga diçka, mund t’i ndihmojë fëmijët të ndajnë ndjenjat e tyre me ju.

• Tregoni empati ndaj ndjenjave të fëmijëve.
Kuptoni se si fëmijët ndihen ndërkohë që fytyra e tyre është e kuqe dhe zemra rreh shpejt. Nxitini të përshkruajnë sesi po ndihen. Mos qeshni nësë fëmija ka nevojë për mbështetje dhe as mos e anashkaloni ndenjën e turpit me të cilën fëmija po përballet.

• Ndihmojini të menaxhojnë situatat e sikletshme.
Punoni bashkë mbi zgjidhjet. Nëse fëmija nuk do të shkojë përsëri në shkollë sepse është rrëzuar dhe shokët kanë qeshur, shpjegojini se të mosshkuarit në shkollë nuk është zgjidhje. Zgjidhje mund të jetë biseda me shokët mbi mënyrën si fëmija ndihet pasi ata qeshin apo tallet dhe se të gjithë mund të ndodhemi në një situatë të tillë. Përforco sjelljen pozitive duke shpërblyer përpjekjet e fëmijës.

Mos neglizhoni ndjenjat e turpit që fëmijët përjetojnë. Ato mund të çojnë drejt zhvillimit të ankthit social dhe gjatë viteve të shkollës drejt bullizmit.